Posted On 24 May 2013 By In Diverse And 2179 Views

Sfaturi practice pentru protejarea locuintei impotriva efractiei prin alegerea sistemelor de securitate potrivite

 Dintr-un studiu pe care l-am realizat a reiesit ca multi dintre clientii nostrii nu au o informare exacta asupra sistemelor de securitate si a diferentierii acestora in functie de clasa de securitate in care se incadreaza. Vom incerca sa ne folosim experienta de 8 ani in domeniu pentru a aduce informatii tutoror celor care doresc sa-si imbunatateasca sistemele de securitate de pe usile existente sau sa-si schimbe integral usile de intrare.

Acest articol contine o serie de sfaturi care speram ca vor fi utile celor interesati sa-si protejeze locuinta impotriva efractiei. Deasemenea vom incerca sa demolam o serie de mituri referitoare la securitate pe care le-am remarcat in mentalitatea publica.

Mitul numarul 1:

” Nu conteaza ce sisteme de securitate montez pe usa, infractorii “profesionisti” oricum reusesc sa patrunda in locuinta.”

Fals. Spargatorul de locuinte va actiona doar acolo unde raportul profit/timp de patrundere in locuinta va da un risc cat mai mic. Securitatea unei locuinte ar trebui sa ia in calcul prelungirea timpului de actionare asupra sistemelor de inchidere, astfel incat riscul ca infractorul sa fie prins sa fie cat mai mare. Cu alte cuvinte, intr-adevar, un hot “profesionist” poate sa sparga orice sistem, dar nu este acelasi lucru daca reuseste in 3 minute sau in 30 de minute, timp in care poate fi vazut de vecini sau trecatori. Pe de alta parte, una este sa reuseasca patrunderea in locuinta folosind doar un speraclu, iar alta este sa aiba nevoie de aparatura costisitoare si zgomotoasa. Asadar:

Sfatul numarul 1:

Cu cat sistemele de securitate pe care le folositi sunt mai performante (oteluri dure, tratamente speciale, insertii antigaurire), cu atat timpul de patrundere in locuinta dumneavoastra creste.

Mitul numarul 2:

“Achizitionare unei usi metalice ma protejeaza impotriva efractiei.”

Fals. Rapoartele Politiei Romane arata ca 90% din spargeri sunt date asupra cilindrilor (butucilor) si a sistemelor de securitate existente pe usa, nu asupra usii in sine. Doar 10% din spargeri sunt date prin actionarea cu ranga asupra tocului usii.

Sfatul numarul 2:

Daca achizitionati o usa metalica pentru a va proteja, si nu doar din motive de izolare fonica sau termica, fiti foarte atenti la sistemele de securitate montate pe ea.

De multe ori, producatorii si comerciantii de usi metalice monteaza sisteme de securitate de foarte slaba calitate pe ele pentru a obtine un pret scazut. Cereti informatii detaliate comerciantilor despre sistemele de protectie montate pe usa. Important : Aveti grija ca la montaj, tocurile sa fie umplute cu beton, nu cu spuma poliuretanica!!

Mitul numarul 3:

” La achizitionarea unui cilindru (butuc), cu cat cheia are mai multe “puncte” (amprente), cu atat cilindrul este mai sigur.”

Fals. Din pacate acest aspect este foarte putin important, fiecare cilindru fiind incadrat intr-o clasa de securitate, respectiv o rezistenta a produsului ca timp de efractie. Cilindrul este cel mai important element de pe usa de acces (actioneaza tot sistemul de inchidere). Cilindrii din materiale superioare cu stifturi din otel sunt mult mai greu de gaurit decat cilindrii din materiale moi, din alama de exemplu.

Sfatul numarul 3:

Cel mai important la cumpararea unui cilindru este ca acesta sa aiba: stifturi anti gaurire (anti drill), insertii din otel tratat special care-i confera rezistenta la gaurire cu burghiile uzuale pe care le folosesc hotii.

Alte elemente importante in achizitionarea unui cilindru il reprezinta: seria existenta pe cheie si cilindru, cardul de securitate pentru protejarea copierii cheilor ce trebuie sa contina seria existenta pe cilindru si cheie, stanta sau elementele de identificare ale producatorului ce confera autenticitatea produsului, eventual clasa de securitate in care se incadreaza.

Alte elemente foarte importante in achizitionarea sistemelor de siguranta sunt sildurile si rozetele, acestea protejand cilindrul importriva atacurilor directe. Sildurile trebuie sa contina o pastila de protectie asupra cilindrului. Este un element folositor, deoarece atunci cand hotul va incerca sa rupa sau sa smulga cilindrul de siguranta, va trebui sa indeparteze in primul rand pastila de protectie asupra cilindrului. In alegerea unui sild sau a unei rozete de protectie sunt importante: materialul din care este executat sildul (sildurile pline fiind mai rezistente de cat cele executate din mai multe felii metalice), grosimea suruburilor prin care se prind cele 2 parti (un metric 8 este mai rezistent de cat un metric 6 sau 4), cu cat lungimea filetata este mai mare, cu atat rezistenta la smulgere a surubului este mai mare. Sildurile de calitate au imprimata clasa de securitate in care sunt incadrate.

Broasca:
La alegerea broastelor trebuie avuta deasemenea in vedere clasa de securitate din care acestea provin. Impresia ca o broasca este cu atat mai buna ca cat are un numar mai mare de “bolturi” care intra in toc este gresita. Trebuie sa aflam daca bolturile sau limba sunt pline la interior, precum si materialul din care aceastea sunt executate. Este foarte important acest amanunt pentru a proteja partea laterala a usii.

Yala aditionala:
Este indicat ca la o usa de intrare sa nu stam doar intr-un singur cilindru sau un singur sistem de inchidere. De regula atacul asupra a 2 sisteme de inchidere necesita mai mult timp, iar riscul de a patrunde in casa se diminueaza. La alegerea unei yale aditionale exista foarte multe variante in functie de modelul usii pe care o avem: yale aplicate cu cilindru la exterior, yale ingropate in sistem multi-punct. Este bine de obicei sa va consultati cu specialistii in alegerea celui de-al doilea sistem de inchidere pentru a opta pentru cea mai buna varianta.

Mitul numarul 4:

“Nu am obiecte de valoare in casa, asa ca nu are importanta cum o protejez impotriva efractiei. Pe de alta parte, pot sa-mi asigur locuinta impotriva efractiei, asa ca nu am nimic de pierdut.

Intr-adevar, asigurarea locuintei este necesara si o recomandam cu tarie. Este foarte important sa va asigurati obiectele pentru care ati muncit din greu. Dar ganditi-va ce se poate intampla daca infractorul patrunde in locuinta atunci cand sunteti acasa. Sau, mai rau, cand sunteti plecat si acasa raman copiii sau persoane in varsta.

Sfatul numarul 4:

Pe langa asigurarea locuintei impotriva efractiei, folositi sisteme de securitate cat mai performante, pentru a proteja integritatea fizica si psihica a dumneavoastra si a familiei dumneavoastra.

Chiar daca efortul financiar cateodata este mare, vietile dumneavoastra, ale copiilor si parintilor dumneavoastra sunt nepretuite.

Concluzie:

Este bine ca atunci cand luam hotararea de a schimba sistemele de inchidere sa apelam la firmele specializate existente pe piata si sa cerem reprezentantilor lor explicatii amanuntite despre produsele care ne intereseaza. Deasemenea este bine ca produsele pe care el achizitionam sa aiba certificari de la foruri existente in domeniul securitatii: VDS, IKS, ISO, acestea diferind ca denumire de la tara la tara in functie de producatorul sistemelor de siguranta. La aceste intrebari va vor raspunde specialistii in domeniu de la magazinele specializate.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Google+ Comments ...