Posted On 6 May 2013 By In Diverse And 2294 Views

Cum sa-ti schimbi numele

Te-ai intrebat vreodata daca iti poti schimba numele? Raspunsul este unul pozitiv. Da, iti poti schimba atat numele de familie, cat si prenumele, si asta fara a fi nevoie sa te casatoresti/recasatoresti.

Pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a-ti schimba numele nu sunt grei, insa trebuie sa cunosti cateva amanunte fara de care s-ar putea sa te pierzi in labirintul birocratiei.

Conform Ordonantei Guvernului nr. 41/2003 privind dobandirea si schimbarea pe cale administrativa a numelor persoanelor fizice, schimbarea numelui, prenumelui sau a ambelor se poate obtine pentru motive temeinice: numele contine expresii indecente, numele a fost consemnat gresit in registrele de stare civila, certificatele de casatorie, cand numele este de provenienta straina si se doreste un nume romanesc, cand copilul doreste schimbarea numelui dupa cel al familiei in cazul in care a fost adoptat, cand a fost recunoscut de parinte ulterior inregistrarii nasterii, cand se doreste sa se poarte numele fostului sot, cand prenumele este specific sexului opus, etc.

Site-ul Inspectoratului National pentru Evidenta Persoanelor stabileste urmatorii pasi care trebuie parcursi daca iti doresti sa iti schimbi numele pe cale administrativa:

– Pasul 1: depui o cerere de schimbare a numelui la primaria in a carei raza teritoriala domiciliezi.

– Pasul 2: motivezi cererea si ii atasezi urmatoarele documente: copii legalizate dupa certificatul de stare civila, consimtamantul celuilalt sot dat in forma autentica in cazul in care se solicita schimbarea schimbarea numelui de familie comun purtat pe perioada casatoriei, cazier judiciar, fiscal, un exemplar din Monitorul Oficial in care s-a publicat cererea de schimbarea a numelui, o copie a deciziei de aprobare a autoritatii tutelare.

– Pasul 3: dosarul se trimite catre Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Populatiei.

– Pasul 4: dupa ce mentiunea de schimbarea a numelui este inscrisa, acesta intocmeste si transmite o comunicare cu privire la schimbarea numelui Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Directiei Cazier Judiciar, Statistici si Evidente Operative din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si Directiei Judetene a Finantelor Publice.

– Pasul 5: noul act de identitate este eliberat.

Procedura dureaza 3-4 luni.

 

Sursa: http://www.121.ro/

About

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Google+ Comments ...