Posted On 12 May 2013 By In Calcul intretinere And 4777 Views

6 pasi in depistarea furturilor la bloc

 

1. Comparati datoriile cu restantele

Trebuie sa sunati la telefonul de relatii cu clientii sau se mergeti la toti furnizorii pe care ii are asociatia (RADET, Apa Nova, Distrigaz etc.) pentru a afla valoarea datoriilor asociatiei catre furnizori. Se aduna toate valorile obtinute. Daca valoarea datoriilor la furnizori este mai mare decat valoarea totala a restantelor afisate la avizier pe lista de plata, atunci diferenta este suspecta, in proportie de 99%, de furt.

De precizat ca administratorul este obligat sa ofere informatii legate de calculul cheltuielilor oricarui proprietar este interesat.

 

2. Aflati pentru ce se foloseste fondul de rulment

Daca asociatia are fond de rulment trebuie verificat daca suma totala pe asociatie din Registrul pentru evidenta fondului de rulment se regaseste fie in contul asociatiei, fie in plata la zi a facturilor la furnizori, fie la casieria asociatiei. Daca nu exista datorii la furnizori, dar exista restantieri in asociatie, atunci fondul de rulment a fost folosit pentru restantieri, ceea ce nu e bine. Daca nu se regaseste in nici una din formele prezentate, inseamna ca fondul de rulment e in “contul” personal al administratorului.

Mai multe informatii despre Fondul de Rulment gasiti aici.

3. Verificati destinatia banilor din chirii

In blocurile cu venituri de mii de euro pe luna din chirii, panouri publicitare, antene de telefonie etc. banii trebuie sa se regaseasca, scriptic si faptic, in gestiunea asociatiei, fie in contul bancar fie la casieria asociatiei de proprietari. Aceste blocuri, dupa ani de zile de venituri consistente, ar trebui sa arate, pe proprietatea comuna, ca niste hoteluri de cel putin 4 stele. Este primul indiciu cu privire la destinatia banilor.

4. Asigurati-va ca lucrarile de reparatii sunt legale

Se verifica cu sprijinul presedintelui sau cenzorului asociatiei daca facturile sau conventiile care reprezinta lucrari de reparatii sau bunuri de natura administrativa (tevi, conducte, aparate, materiale etc.) sunt reale, adica se verifica daca exista in magazia asociatiei bunurile respective sau daca lucrarea de reparatii a fost efectuata. In general – si indeosebi inainte si dupa sarbatori – se practica metoda “ia factura, da banii, retine spaga dar fara lucrare facuta”, in complicitate cu instalatori, mecanici, zugravi etc.

5. Verificati facturile de plata

Proprietarii interesati sa afle daca sunt furati la factura de intretinere trebuie sa mai verifice si valoarea facturilor lunare la furnizori si valoarea acelorasi facturi introduse la plata prin lista de plata. Daca exista diferenta si nu poate fi justificata de catre administrator sau orice membru din conducerea administratiei de proprietari, cu argumente logice si firesti sau cu documente legale, atunci aceasta diferenta reprezinta tentativa de furt.

6. Cereti consumul apometrului general

Desi constata diferente uriase intre consumul declarat de locatari si consumul inregistrat pe apometrul general, administratorii asociatiilor de proprietari sustin ca nu pot decat sa imparta ceea ce este in plus la toti locatarii. Putini sunt cei care comanda verificarea apometrelor din casele oamenilor si tot mai putine sunt situatiile in care se gasesc nereguli, dat fiind faptul ca cei care triseaza isi pot aranja oricand sistemul.

 

Sursa: Click.ro

 

About

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Google+ Comments ...