Posted On 2 June 2013 By In Presedinte And 5639 Views

Presedintii de asociatie pot verifica apartamentele locatarilor

Prin noua Lege 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, presedintii asociatiilor pot obliga proprietarii locuintelor, in urma unor sesizari, sa accepte accesul unui delegat in spatiul privat in vederea efectuarii unor inspectii, reparatii sau in vederea inlocuirii unor elemente de pe proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu.

In prezent, presedintii pot obliga locatarii in urma unui preaviz ca in termen de 5 zile respectivul proprietar sa permita accesul in spatiul privat al unui delegat din partea asociatiei de proprietari atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare sau sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. In cazuri de urgenta, acestia pot interveni pe proprietatea privata fara nici un preaviz.Presedintii de asociatie au obligatia ca in continutul preavizului sa precizeze motivul pentru care solicita accesul pe proprietatea individuala.Locatarii care refuza sa accepte accesul acestora in spatiul lor privat pot primi niste amenzi usturatoare.

Prin noua lege a infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari, li se confera presedintilor de asociatie posibilitatea sa oblige proprietarul unei locuinte sa accepte efectuarea unor controale in baza unor sesizari privind modificarea constructiei din cadrul spatiului privat, sa verifice daca proprietarii au autorizatie de constructie sau de modificare a spatiului privat si sa verifice daca contorizarea consemnata de locatari este una corecta.

De asemenea, presedintii asociatiilor aveau si in trecut posibilitatea efectuarii unor astfel de controale, insa nu puteau obliga proprietarii locuintelor sa permita accesul delegatului lor in interiorul spatiului privat. In prezent, presedintii pot obliga locatarii in urma unui preaviz ca in termen de 5 zile respectivul proprietar sa permita accesul in spatiul privat al unui delegat din partea asociatiei de proprietari.
In prezent, prin Legea nr. 230/2007, presedintii de asociatie sunt obligati sa asigure completarea la zi a cartii tehnice a blocului, si acest lucru nu poate fi realizat decat prin efectuarea unor verificari. Daca nu isi indeplinesc atributiile si obligatiile pe care le au, presedintii de asociatie sunt sanctionati cu o amenda cuprinsa intre 5 milioane lei (500 RON) si 30 de milioane lei (3000 RON).
Oricum, ar trebui sa existe o precizare clara a modului in care sunt efectuate aceste verificari, astfel incat sa nu se incalce dreptul privind inviolabilitatea proprietatii private.

About

One Response

 1. Nu am găsit în legea 230/2007 textul specificat mai sus “…sa verifice daca contorizarea consemnata de locatari este una corecta.”
  Conform legii 230/2007, acccesul poate fi obligatoriu, numai în cazul necesităţii accesului la instalaţia comună la care nu se poate ajunge decât din apartamentul respectiv.
  Dacă greşesc vă rog specificaţi precis nr. articolului şi paragraful din lege.
  În cazul nostru dorim să convingem în mod legal un proprietar să permită citirea indexurilor apometrelor de către o comisie sau de către administratorul A.P.
  Cu stimă,
  A.D.-preşedinte A.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Google+ Comments ...