Posted On 6 May 2013 By In Locatarul And 23524 Views

Locatarii din Bucuresti fac 200 de reclamatii pe zi

Dintre acestea, doar 20 la suta se confirma

Neregulile financiare ale asociatiilor – extrem de greu de rezolvat

Dintre problemele raportate de locatari la primarii, doar 20 la suta se confirma la fata …blocului

Sa puneti presedinta asociatiei sa jure ca va pune capat rautatilor, haosului si vrajitoriilor care le face asupra familiei mele”, cerea Primariei Sectorului 2, in iunie, o locatara. Doua luni mai tarziu, aceeasi doamna o reclama pe presedinta si voia ca salariatii Directiei Relatii Comunitare sa o oblige „sa nu mai practice magia neagra”.

O alta doamna, de pe strada Masina de Paine, isi reclama administratorul pe motiv ca opresete caldura si cere primariei sa pazeasca vanele de la subsol pe timp de noapte. si in sectorul 4 al Capitalei, administratorii si presedintii de asociatii de proprietari sunt reclamati pe capete. Cele mai frecvente acuzatii care li se aduc sunt ca „au furat din banii blocul ca sa-si ia masini noi si sa-si puna termopane”, umfla intretinerea cu cheltuieli nejustificate sau isi iau comisioane de la diverse firme.

Sefii de bloc isi rezolva orice problema prin demisie

Potrivit statisticilor presedintelui Ligii Habitat Mihai Mereuta, „la nivelul intregii Capitale se primesc cam 200 de reclamatii pe zi, dintre care doar 20 la suta se confirma. Marea majoritate se refera comportamentul abuziv al presedintelui si administratorului datorat lipsei de comunicare”. La Primaria Sectorului 2, din aproximativ 900 de reclamatii primite in ultimele luni s-au confirmat aproape 700. Acestea se refereau  fie la comportamentul abuziv al presedintilor, cenzorilor si administratorilor, fie la modul de intocmire a listelor de intretinere.

in general, vecinii se reclama intre ei in caz de inundatie sau pentru ca in unele apartamente se fac lucrari de reparatii fara autorizatie. Dar cestea sunt printre neregulile cel mai usor de constatat  si sanctionat de catre inspectorii Serviciului de relatii cu asociatiile de proprietari. Cand e vorba, insa, de nereguli financiare, lucrurile se complica.

„Cand ne ducem – sau refuza sa prezinte actele, sau conducerea blocului a anuntat deja ca demisioneaza. Convoaca o adunare generala, se alege o noua conducere, iar celei noi nu-i putem imputa ce au facut cei vechi, asa ca faptele raman nesanctionate. in legislatie nu sunt prevazute sanctiuni pentru cei care refuza sa prezinte documentele solicitate pentru verificari”, ne-a explicat Dana Darjan, sefa Serviciului Relatii cu asociatiile de properietari din Primaria Sectorului 4.

Asociatiile de locatari – imune la legi

Atat reprezentantii primariilor care se ocupa de relatia cu asociatiile de proprietari cat si presedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuta, sustin ca noua legislatie privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari este proasta, neclara si favorizeza abuzurile.

„Asociatiile de locatri nu mai sunt obligate sa se transforme in asociatii de proprietari, asa ca nu le sunt aplicabile prevederile Legii 230/2007 (a Asociatiilor de proprietari, n.n.). Practic acestea raman ale nimanui, iar cei care incalca legislatia nu pot fi sanctionati. Daca in lege se spune ca se poate solicita administratiilor publice locale sa faca controale finaciar-contabile, in normele de aplicare a legii se face vorbire de posibilitatea efectuarii de expertize contabile impreuna cu expertii contabili autorizati. in legislatie nu este prevazut termenul in care presedintii asociatiilor de proprietari trebuie sa raspunda la solicitarile scrise ale mebrilor asociatiilor, ceea ce genereaza abuzuri”, explica Elena Scurtu, director executiv in cadrul Primariei Sectorului 2.

Presedintele Ligii Habitat sustine ca, in relatia cu asociatiile de proprietari, pana si politisti de proximitate pot interveni cu greu. „Este nevoie de un ordin al ministrului in care sa se specifice care le sunt competentele. Acum, ei pot asista doar la sedintele adunarii generale si pot constata tulburari ale linistii si ordinii publice. A iesit o lege proasta care mai mult incurca lucrurile si da loc la abuzuri. Raspunderea este acum pasata intre primarii, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Inspectoratul de stat in Constructii si Politie”.

Sursa:  Gandul

About

5 Responses

  1. BUNA SEARA DORESC SA VA INFORMEZ .IN FIECARE DIMINEATA LA 5 EU PLEC LA SERVICI CU UN MIJLOC DE TRANSPORT DE LA STATIEA PANTELIMON CU RATB 69.85,101 DAR LA ACEASTA STATIE NU PUTEM SA ALERGAM DUPA UN MIJLOC DE TRANSPORT SAU SA STATIONAM PAN VIN AUTOBUZU DIN CAUZA CA SUNT FOARTE MULTI CAINIII CHIAR MAI MULTI DE 7 DREPT PT CARE VA ROG SA LOTI MASURI CE SA INPUN SAU SA IMI SPUNETI UNDE SA MA ADRESES MAI DEPARTE . ASTEP RASUNSUL D_VOASTRA CU CELERITATE VA MULTUMESC 14.05,2014.

  2. am restanta la intretinere de mai muleta vreme ,am platit cite 200 ,cite 500,.de la o luna la alta mi se pune din ce in ce mai mare penalitatea.aceasta ajungind aproape egala cu restanta la intretinere.este legal asa ceva?
    in loc sa mi scada restanta
    ,din ce in ce nu o mai pot plati.va rog ajutati ma cu un sfatm sa pot iesi din situtia asta disperata.multumesc

  3. BUNA ZIUA SINT UN LOCATAR DIN BLOCUL 63 DIN STR DRISTOR NR 97-119 BL 63 SC 3 BLOC SITUAT LINGA GURA DE METROU DRISTOR 2 DACA STITI PROBLEMA CARE ESTE : DOAMNA PRESEDINTE CARE A FOST ALEASA ACUM APROAPE UN AN DAR PRIN VOTURI FALSE NE FIIND MAJORITATEA OAMENILOR DIN BLOC BLOC CU 950 DE GARSONIERE A FOST ALEASA DE DOMNUL ADMINISTRATOR DRUGA PRIN VOTURI FALSE CA TREBUIA SA PLECE FOSTUL PRESEDINTE INCEPUSE SA FACA GALAGIE BABELE DIN BLOCUL 63 CA FURA SI NU A FACUT NIMIC FOSTUL PRESEDINTE FIIND COLEC CU DRUGA FIIND MINA IN MINA CU FURACIUNEA VENIND NOUA PRESEDINTE FEMEIE AMARITA NE AVIND DUPA CE BEA APA DE ETINE ROMA SA APUCAT SA FACA REGULI IN BLOC DAR NU REGULILE ALEA CARE LE STIM ORCE OM LE STIE SA APUCAT SA FURE CU CAP CA ORICE OMCARE CONDUCE BLOCUL 63 DE CIND ESTE BLOCUL PRIN ACTE CUM A INVATATATO DRUGA ADMINISTRATORUL CEA CE CIN A PLECAT FOSTUL PRESEDINTE TREBUIA SA PLECE SI DRUGA ADMINISTRATORUL DAR CUM SA PLECE CIND IN BLOCUL 63 DIN STR DRISTOR SINT BANI DE MINCAT DACA LA FIECARE GARSONIERA SE FURA 10 LEI LA ADMINISTRATIE CEA CE NU SE VEDE PENTRU LOCATARI FACETI SOCOTEALA SIN 100 DE MILIOANA BANI LA NEGRU FURATI DIN INTETINEREA LOCATARILOR AJUTATINE… NU STIM CE SA MAI FACEM SINTEM PROSTII NEAU PROSTIT SINE PROSTESC NUMAI CUM VREAU EI AR TEBUII CONTROLATII MEREU SAU CE ESTE DE FACUT ACUMA DOAMNA PRESEDINTE CARE NU AVEA DUPA CE BEA APA ISI SCHIMBA CADA DE BAIE DIN CE BANII…DE CE NU SI-A SCIMBATO ANUL TRECUT AMARITA DE PRESEDINTE NU AVEA BANII FURATI NECESARI AJUTATINE SE FURA LA GREU IN BLOCUL 63 DIN STR.DRISTOR NR 97-119 BL 63 SE FURA CU ACTE CE ESTE DE FACUT POATE AUZICI CINEVA SI LUATI MASURI VA ROG AJUTATIMA . VA MULTUMESC

  4. Aş vrea să ştiu cum se reparizează diferenţa dintre contorul general de apă caldă sau apă rece şi suma contoarelor de apă caldă sau apă rece din apartamente. Mulţumesc anticipat.

  5. Am locuit ca chirias in blocul de care vorbeste “DETECTORUL BLOCULUI 63”. Acel bloc “minunat” de cand a fost el construit a fost pe mana talharilor. Dna “administratora” Mihaela care a fost, a dat tun si intr-un bloc din Colentina in care locuiesc parintii mei. Impreuna cu cenzorul a iesit o gaura de cateva sute de milioane. Fiind si vina cenzorului Tugui care a participat la tarasenie , banii “se recupereaza treptat” esalonare facuta fara penalizari fara nimic in valoare de 150 lei / luna (furnizorii bat la usa cu penalizari ea nu plateste penalizari). Cat despre “minunea” de “hotel” din Dristor acolo se fac banii garla. O garsoniera cu 2 persoane, pe timp de iarna plateste caldura ~250lei , intretinerea ajungand pe timp de iarna si la 600lei este scandalos. Pe timp de vara se plateste ~250/garsoniera . Cu chitantele in mana Dl. Druga m-a scos restantier ca asa a “iesit expertiza” facuta tot de el. Cenzorul fiind de la XiSoft mi-a zis ca chiar daca am chitantele asta este eu trebuie sa dau banii “pe care nu i-am platit” . Ce se intampla in blocul acela este de neimaginat. Se plateste enorm pentru salarii, prime si beneficii. Un bloc in care este debandada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Google+ Comments ...