cum se calculeaza consumul de apa?

Afla cum se calculeaza cheltuielile pe persoana (apa rece, apa calda, gaze, I.D.E.B., R.E.B.U., curatenie, ascensor)

Moderatori: Daniel, catalin, traianc

cum se calculeaza consumul de apa?

Mesajde andreeea » 11 Mar 2009 14:08

buna ziua,

exista o normativa prin care se explica com trebuie calculat consumul de apa calda si rece intr-un bloc in care exista contoare in apartamente si contoare la subsolul blocului?

administratorul cere comunicarea consumurilor de apa rece si calda pe fiecare apartament in parte la fiecare sfarsit de luna la care el adauga automat 10% pierderi.

este corect calculul?
andreeea
 
Mesaje: 4
Membru din: 11 Mar 2009 14:07

cum se calculeaza consumul de apa?

Sponsor

Sponsor
 

Re: cum se calculeaza consumul de apa?

Mesajde Adrian » 11 Mar 2009 22:39

Consumul de apa se plateste conform diferentei de index de la o luna la alta. Daca suma tuturor consumurilor individuale este mai mica decat consumul facturat se aplica anumite metode stabilite de comitetul executiv sau adunarea generala. Aceasta diferenta se poate calcula ca procent ( de ex. ca la dv 10% ) aplicat la consumul fiecaruia, pe numar de persoane, pe cota indiviza, etc. Pentru a nu fi mereu discutii pe aceasta tema trebuie facut un regulament, o mica schema care sa se aplice in fiecare luna si pentru toti consumatorii.
Unexemplu puteti gasi pe forunul asociatiei noastre , pe cre puteti sa-l discutati si modificati in sedinta de comitet sau in adunarea generala.
Lecturati acest regulament :
http://scala.forumgratuit.ro/rajac-f8/r ... pa-t67.htm
Avatar utilizator
Adrian
 
Mesaje: 60
Membru din: 11 Mar 2009 22:19
Locaţie: Iasi

Re: cum se calculeaza consumul de apa?

Mesajde norad » 11 Mar 2009 23:05

Buna,

Nu stiu care este normativa, dar stiu ca se calculeaza astfel:
Am sa iau 2 cazuri si anume

Cazul 1 (cand toate apartamentele au apometre)

a. Cand vine factura de apa se calculeaza valoarea unui metru cub de apa prin impartirea valorii totale la numarul de mc (metri cubi) contorizati la contorul blocului (cel de la subsol)
b. Acum sunt iarasi 2 cazuri si anume

Cazul 1.1 (cand totalul apometrelor din apartamente este mai mic decat totalul contorului de la subsol)

a. Se face diferenta intre contorul blocului si totalul apometrelor iar diferenta ce rezulta reprezinta cheltuieli cu apa pe partea comuna (ce pot rezulta din pierderi, apa de la ghena, etc...)
b. Aceasta diferenta de mc se imparte la numarul de persoane din bloc si se aduna la fiecare apartament in functie de numarul de persoane din apartament)
c. Se obtine numarul total de mc (cei contorizati + cei aferenti partii comune) si se inmulteste cu pretul unui metru cub obtinut mai sus din factura

Cazul 1.2 (cand totalul apometrelor din apartamente este mai mare decat totalul contorului de la subsol)
Probabil te intrebi cum se poate lucrul asta. Ei bine se intampla din cauza decalajului citirii apometrului din subsol si citirii apometrelor din apartamente

a. Se face diferenta intre totalul apometrelor si contorul blocului si se obtine un numar de mc.
b. Acest numar de mc se imparte tot la numarul de persoane din bloc si se scade de aceasta data, la fiecare apartament in functie de numarul de persoane din apartament
c. Se obtine un numar total de mc (cei contorizati - cei aferenti partii comune) si se inmulteste cu pretul unui metru cub obtinut mai sus din factura

Cazul 2 (cand sunt cateva apartamente care nu au apometre)

a. Cand vine factura de apa se calculeaza valoarea unui metru cub de apa prin impartirea valorii totale la numarul de mc (metri cubi) contorizati la contorul blocului (cel de la subsol)
b. De cele mai multe ori, Administratorul aloca diferenta dintre totalul apometrelor si contorul blocului, la cei care nu au apometre si imparte valoarea la numarul de persoane, si nu este deloc corect, pentru ca daca sunt pierderi pe conducte, ele sunt suportate doar de cei care nu au apometre. Astfel pentru cei care nu au apometre se trece valoarea maxima de consum pentru acel tip de apartament cu numar de persoane, dupa care se ajunge la una din situatiile descrise la cazul 1

Numai bine,
Norad
norad
 
Mesaje: 55
Membru din: 31 Ian 2009 16:17

Re: cum se calculeaza consumul de apa?

Mesajde andreeea » 12 Mar 2009 08:09

la noi in bloc in fiecare luna se adauga 10% la fiecare consum declarat de proprietari.
sa inteleg ca in fiecare luna consumul contoarelor de la subsolul blocului este mai mare de cel declarat de proprietari?
chiar in fiecare luna proprietarii declara mai putin sau chiar in fiecare luna sunt pierderi?
andreeea
 
Mesaje: 4
Membru din: 11 Mar 2009 14:07

Re: cum se calculeaza consumul de apa?

Mesajde andreeea » 12 Mar 2009 08:13

poate stie cineva si care este normativa de calcul al consumului.
am citit mai demult pe internat ca adaosul la consumul declarat pe fiecare apartament trebuie sa fie de maxim 10%, deci poate varia. poate fi si mai mic. la noi nu e niciodata mai mic. e intotdeauna 10%.
doar ca acum nu mai gasesc unde am citit.

daca consumul pe bloc nu este cu mult mai mare decat consumul declarat de proprietari unde se duc acei bani pe care noi luna de luna ii platim in plus?
andreeea
 
Mesaje: 4
Membru din: 11 Mar 2009 14:07

Re: cum se calculeaza consumul de apa?

Mesajde Daniel » 12 Mar 2009 09:59

Buna Andreea,

Daca nu stii normativa, il poti intreba tu pe Administrator in baza carei legi procedeaza asa la calcul. Si mai mult, in cel mai rau caz ar trebui acest calcul aprobat in Adunarea Generala, si il poti intreba pe Presedinte/Administrator in urma carui proces verbal din Adunarea Generala s-a hotarat aceasta metoda de calcul.

O alta verificare este ca daca fiecare platiti 10% peste apometre inseamna ca valoarea platii este mai mare decat valoarea facturii, ceea ce nu este normal, si poti intreba ce se intampla cu restul de bani ?

Pentru a obtine aceste informatii poti face o cerere de verificare calculatie apa calda si apa rece.
Modelele le gasesti pe site la sectiunea Download sau mai usor de aici: Apa Calda si Apa Rece.

Numai bine,
Daniel.
Daniel
 
Mesaje: 35
Membru din: 31 Ian 2009 15:11


Înapoi la Cheltuielile pe Persoana

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 0 vizitatori

cron