Penalizare Administrator pentru lipsa fonduri

Tot ce vreti sa stiti despre Administratorul Asociatiei de Proprietari

Moderatori: Daniel, catalin, traianc

Penalizare Administrator pentru lipsa fonduri

Mesajde lumiana » 21 Feb 2013 21:43

Buna ziua
As dori sa ma indrumati care ar trebui sa fie penalizarea pe care ar putea sa o propuna/impuna o Asociatie de proprietari atunci cand este descoperita o lipsa de fonduri din gestiune (cca 3000ron) - in momentul in care a fost realizata situatia activ-pasiv . Exista raportul cenzorului care evidentiaza acest lucru .
Recomandarea initiala a acestuia a fost de suspendare a administratorului si de convocare de urgenta a Adunarii generale. INSA la sedinta Adunarii acesta a propus ca sa i se dea administratorului termen de 1 luna ca sa aduca documente justificatoare si sa refaca toata contabilitatea pe ultimul an si jumatate si sa semneze o hartie prin care isi asuma "greseala" si intentia sa returneze banii in transe lunare - adica sa i se retina din salariu timp de 1 an - in cazul in care dupa 1 luna nu reuseste sa justifice eroarea.

Este putin tragi-comic - pentru ca in cazul in care se dovedeste eroare profesionala (vecinii cred inca spera ca banii nu sunt lipsa ci pur si simplu sunt gresite calculele)- inseamna ca avem de-a face cu un administrator amator pe care in loc sa-l concediem sau sa-i oprim indemnizatia pe urmatoarele luni, il platim in continuare.

Ce gen de penalizare i se poate impune in cazul in care greseste neintentionat ? Dar in cazul in care pur si simplu nu poate justifica suma - putem asuma furtul?
In contractul de prestari servicii - nu sunt clauze de acest gen. I se poate pune in vedere ca i se va face plangere la politie daca nu se conformeaza?

Multumesc,
lumiana
 
Mesaje: 16
Membru din: 24 Mai 2011 13:13

Penalizare Administrator pentru lipsa fonduri

Sponsor

Sponsor
 

Re: Penalizare Administrator pentru lipsa fonduri

Mesajde lumiana » 21 Feb 2013 22:15

A trecut si luna acordata pentru clarificarea situatiei si ... nimic. Liniste totala pana in aceasta seara. 2 mesaje la avizier aparent fara nici o legatura unul cu celalalt.
PRIMUL: convocare sedinta de urgenta pt prezentare raport cenzorat, buget cheltuieli pe 2013, prezentare firma administrare imobil (de ce am avea nevoie?)
AL DOILEA, datat acum 1 luna- se cheama mare ANGAJAMENT: Administrator cutarescu, pfa, cod fiscal, declar adevarate faptele prezentate in raportul de cenzorat si recunosc ca lipsa din gestiune suma de 21.000ron rezultati in urma efectuarii situatiei activ-pasiv ... si imi asum in totalitate ... si ma ofer sa restitui suma lipsa ... lunar ... cate 500ron/luna ... suma reprezentand 1/3 din salariul viitor estimat incepand cu luna martie a acestui an ... Martori ... vecinii & co, data de 10.01.2013. Am zis ca maine fac poza si postez daca se poate. Ma gandesc ca macar altii sa nu pateasca la fel !

La un calcul sumar rezulta da administratorul promite sa restituie suma in 3.5 ani - daca nu fuge, da coltul sau altceva. Problema e ca sunt mai multe:
1. actele contabile pe ultimii 2 ani le-a luat la ea acasa, nu sunt arhivate la sediul asociatiei
2. doamna a divortat acum 1 an - si se plange ca nu are unde sa stea ca sotul a "luat" casa la partaj - CONVENABIL NU?
3. presedintele e destept dar slab de inger si naiv - nu vrea sa faca PLANGERE LA POLITIE DESI E INDREPTATIT
4. comitetul executiv - a semnat angajamentul si nici ei nu vor sa sesizeze politia - ori sunt corupti ori prosti ori au fost amenintati, eu chiar nu pricep. CUM AR PUTEA FI FORTATI sa DEPUNA PLANGEREA in timp util?
5. faptul ca au semnat angajamentul administratorului inseamna ca au luat la cunostinta sau ca si ei se angajeaza la ceva? ca de pilda sa nu o dea in judecata ...
6. vecinii "needucati" se uita mirati la avizier si nu pricep, nu reactioneaza, nu stiu cum sa protesteze,
7. vecinii "educati" protesteaza, nu inteleg de unde atata tupeu pe administrator sa propuna esalonarea platilor, fara dobanda in conditiile in care asociatia are datorii la utilitati
8. cenzorul e suspect de IMPACIUITOR, initial am zis ca e diplomat, insa aplaneaza conflictul in defavoarea asociatiei care practic l-a angajat, imi tot spune ca e in avantajul nostru sa "tinem" acest administrator fiindca detine 'actele" - altfel ar putea sa dispara cu ele. da, a gresit ea la calcule dar e omenesc si ar trebui sa-i acordam sansa sa returneze banii!!! NU ZAU!!!
9. mama imi zice sa vand repede, sa recuperez fondul de rulment si sa fug :-)))
10. zvonurile zic ca administratora e in cautare de blocuri pentru administrare ... FERITI_VA SAU CERETI GARANTIE CONSISTENTA ca nu exista mod mai facil si lipsit de responsabilitate de "facut" bani "pe langa" indemnizatia lunara
lumiana
 
Mesaje: 16
Membru din: 24 Mai 2011 13:13

Re: Penalizare Administrator pentru lipsa fonduri

Mesajde traianc » 23 Feb 2013 07:40

salut,
1. Situatia trebuie simplificata; admininistratorul trebuie destituit, sau daca e PFA se rezilieaza contractul specificandu-se cauza: neglijenta in serviciu, frauda (furt), ...
2. Comitetul executiv si Comisia de cenzori sa-si asume responsabilitatea, avand in vedere ca dosarul contabil lunar (daca se face) trebuia avizat si de ei ; pe cale de consecinta trebuie sa fie ales un nou Comitet executiv;
3. Angajamentul scris al administratorului este suficient pentru a fi Notificat, Reclamat la politie pentru frauda si Executat silit (asta dupa un proces in instanta), dupa caz; totusi daca incepe sa i se retina pe Lista de plata a intetinerii a datoriei este o solutie mai simpla si mai rapida (in instanta pe fond, apel, recurs procesul poate dura cel putin 3 ani).
Traian
traianc
 
Mesaje: 683
Membru din: 05 Mar 2009 19:06

Re: Penalizare Administrator pentru lipsa fonduri

Mesajde lumiana » 23 Feb 2013 12:53

Am inteles, dar in continuare raman 4 probleme:
1. ce garantie avem ca banii sunt restituiti, daca comitetul nu a vrut sa ceara administratorului garantii materiale? ce masura asiguratorie putem lua noi acum in ultimul ceas ca persoana sa nu dispara din tara? PERSOANA NU LOCUIESTE IN BLOC. A declarat un domiciliu, insa a anuntat ca a divortat si nu mai are locuinta. Insa sediul social al PFA-ului este declarata tot fostul domiciliu. Complictat, nu?
2. daca contractul de prestari servicii este intre asociatie si ea ca pfa - e normal sa aiba pretentia la ultima indemnizatie? nu exista vreo varianta justificata sa nu ii platim nimic?
3. lipsa fondurilor din gestiune nu este incadrata la FURT CALIFICAT, fapta facuta cu intentie? inteleg ca daca nu se inregistreaza la politie ca fapta savarsita - persoana apare in continuare in evidentele politiei "cu cazierul curat" si poate continua sa fure din alte asociatii sau de la alte locuri de munca? este incredibil !!!
4. avand in vedere ca singura si-a recunoscut fapta si teoretic nu e nevoie de actiune in justitie pentru dovedire - entitatea care i-a eliberat atestatul profesional nu este autorizata sa-i retraga temporar sau definitiv atestatul ori sa-i interzica sa profeseze pana nu repara prejudiciul?
Multumesc
lumiana
 
Mesaje: 16
Membru din: 24 Mai 2011 13:13


Înapoi la Administratorul Asociatiei

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron